O karczmie


Karczma „Nad Sandelą” położona jest w Lubawie nad rzeką „Sandela” – stąd jej nazwa. Powstała w roku 1979, a od 2000 roku właścicielami są Agnieszka i Wiesław Mergalscy. Cały obiekt zachowuje charakter ludowej karczmy. Posiada salę konsumpcyjną na 120 osób oraz mniejszą salę myśliwską.

Gwarantujemy profesjonalną obsługę i organizację imprez okolicznościowych. Zapewniamy doskonały smak naszych potraw oraz polecamy wyśmienite potrawy kuchni staropolskiej. Gorąco polecamy również nowości kulinarne. Dużą popularnością cieszą się indyki pieczone w całości, szynka z pieca oraz pieczone prosie. Nasi Goście zachwycają się smakiem naszych dań oraz dekoracją sporządzonych potraw. Co roku z początkiem maja rozpoczynamy wielkie grillowanie, majówki oraz imprezy biesiadne.

Specjalizujemy się w kuchni staropolskiej, a nasi stali Goście chwalą sobie przede wszystkim jakość i smak potraw, mówiąc, że „ smakuje jak w domu”. Jest w tym wiele prawdy, gdyż pomimo wprowadzania wielu nowinek kulinarnych bazujemy na tradycyjnych recepturach, a większość potraw pochodzi z naszej produkcji: pierogi, uszka, własnego wyrobu wędliny. W karcie posiadamy szeroki wybór dań mięsnych, ryb, dziczyzny i specjalności.

Od wielu lat obsługujemy zagraniczne i polskie grupy turystyczne organizując zarówno posiłki typu lunch, jak i kolacje przy muzyce.

Bierzemy aktywny udział w wielu konkursach i festiwalach gastronomicznych, dzięki którym mamy wiele osiągnięć kulinarnych:
– 19 Pucharów Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego (Warmia, Mazury, Powidle) za I miejsca w poszczególnych konkursach organizowanych przez Urząd Marszałkowski
– 6 razy zajęliśmy II miejsce w w/w konkursach
– 4 razy zajęliśmy III miejsce w w/w konkursach
– oprócz tych nagród otrzymaliśmy liczne wyróżnienia, Puchary Publiczności, Nagrody Specjalne i Statuetki.

Przygodę z cateringiem zaczęliśmy w 2012 roku, wtedy to zaopatrzyliśmy się w niezbędny sprzęt, z czego najważniejszym zakupem były wielkie kotły i grille, dzięki którym możemy obsługiwać imprezy nawet na 3000 osób.

Naszym pierwszym dużym cateringiem było od razu nie lada wyzwanie – wyjazd do Kowna na Litwie na Biesiadę Rycerską w 2012 roku. Przygotowaliśmy tam pokaz kulinarny, podczas którego ugotowaliśmy gulasz z dziczyzny z surowców lokalnych, naturalnych, tradycyjnych i regionalnych i wydaliśmy go w niespełna 800 porcji dla zebranej publiczności.

Następnym dalekim wyjazdem był catering w Sławsku na Rosji. Wyjazd organizowany był w połączeniu z zaprzyjaźnionym Gimnazjum im. Biskupów Chełmińskich w Lubawie. Przygotowaliśmy pokaz kulinarny połączony z kolacją dla 2500 osób. Na zakończenie wspaniałej imprezy podałem pieczone prosię.

Kolejną imprezą, jaką mieliśmy obsłużyć był Olsztyn Greek Festiwal na nabrzeżu Jeziora Ukiel w Olsztynie. Przygotowaliśmy potrawy kuchni warmińskiej i mazurskiej w strefie „Palce lizać” dla 3500 osób.

Następnie wybraliśmy się do Poznania na Targi „Smaki Regionów”, podczas których reprezentowaliśmy Warmię i Mazury. Przygotowaliśmy pokaz kulinarny potraw kuchni warmińskiej i mazurskiej na bazie lokalnych produktów dla 300 osób.

Kolejnym cateringiem był wyjazd pod Olecko do Czarnego Boru na „Grzybobranie”, na który przygotowaliśmy regionalny gulasz z dziczyzny dla 800 osób. Dla zebranych Gości mogliśmy gotować dwa lata z rzędu na tej wspaniałej imprezie we wrześniu 2014 i październiku 2015.

2016 rok rozpoczęliśmy od wyjazdu do Nasielska na Jarmark św. Wojciecha, na którym przygotowaliśmy pokaz kulinarny wraz z degustacją bigosu staropolskiego z surowców lokalnych i regionalnych dla zgromadzonych 1200 osób.

Na Jubileuszowy Piknik Rodzinny do Powiatu Brzezińskiego pojechaliśmy przygotować nasz regionalny gulasz z dziczyzny. Zgromadzona publika w ilości 400 osób gromkimi brawami podziękowała nam za przeprowadzony pokaz wraz z degustacją.

Na początku wakacji przeprowadziliśmy pokaz kulinarny przygotowania gulaszu drobiowego dla 300 osób na „Święcie Indyka” w Nowej Wsi koło Iławy.

Następnie pojechaliśmy do Lidzbarka Warmińskiego na IX Festiwal Kultury Myśliwskiej, podczas którego przeprowadziliśmy pokaz kulinarny wraz z degustacją dla 600 osób gulaszu z dziczyzny.

Na początku sierpnia 2016 roku wybraliśmy się w daleką podróż pod Rzeszów do Lubaczowa na imprezę „Festiwal Kultur i Kresowe Jadło”, podczas którego na 1200 osób przygotowaliśmy Kapuśniak Kresowy z mazurskich lokalnych produktów, który cieszył się niesamowitym powodzeniem u zebranych gości.

Zakończenie wakacji było nadmiar pracowite, nie mogliśmy narzekać na mało pracy, ponieważ w 3 dni daliśmy radę sprostać 3 imprezom. I tak na początek pojechaliśmy do Olsztyna na Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiela, gdzie przygotowaliśmy pokaz kulinarny zupy gulaszowej z regionalnych składników i oczywiście degustacja dla 600osób. Następnie w Lubawie, czyli „u siebie” w mieście odbywał się Festiwal Cittaslow, na którym również przygotowaliśmy zupę gulaszową na 400 osób. W ten sam dzień zaczęły się „Dni Lubawy” połączone z „Dniami Mlekovity”, na których to nakarmiliśmy ponad 3000 osób.

Oprócz tych bardzo dużych cateringów obsługujemy również mniejsze imprezy w plenerach, takie jak np. urodziny, komunie, wesela, różnego rodzaju imprezy zorganizowane, jak również popularny w naszym regionie „poterament”, czyli tłuczenie butelek u Panny Młodej przed weselem.

Jako Właściciel Karczmy „Nad Sandelą” dumnie reprezentuję nasze województwo również poprzez prowadzenie różnego rodzaju szkoleń, np.:
– szkolenia w projekcie „Złoty Zakątek to Złotowo”, przedmiotem szkolenia było przygotowanie, organizacja i prowadzenie zajęć kulinarnych w Klubie Kulinarnych Podróżników dla Beneficjentów Ostatecznych, szkolenie trwało 10 miesięcy;
– szkolenia w projekcie „Rakowice – integracja na aktywną nutę”, przedmiotem szkolenia było przygotowanie, organizacja i prowadzenie zajęć kulinarnych w Klubie Kulinarnych Podróżników dla Beneficjentów Ostatecznych, szkolenie trwało 10 miesięcy;
– szkolenia dla Centrum Kształcenia Zawodowego w Iławie;
– szkolenia dla Centrum Kształcenia Zawodowego w Ostródzie;
– szkolenia kulinarne dla słuchaczy Lubawskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku